Hoppa till innehåll

Arkiv

Drömström och rundlund

2015-09-11
Pil

Manus: Martina Montelius
Regi: Petter Heldt
Scenografi: Lisa Burenius
På scen: Lasse Carlsson & Petter Heldt

Vännerna Drömström & Rundlund har bara varandra. Räcker det? Vi får väl se! en pjäs om vänskap och utanförskap där de två vännerna genom ordens, fantasins och lekens kraft klarar sig vidare. Föreställningen passar alla mellan 5 och 105 år och bjuder på både underfundiga roligheter, spänning och väcker tankar kring vår vardag.

Att vara Andreas

2016-10-21
Pil

Manus: Lina Ekdahl
Regi: Karl Ekdahl
På scen: Lasse Carlsson, Karin Lycke, Stina Nordberg & Carl Markus Wikström
Andreas och Alicia är kompisar på fritiden, men i skolan blir hon en helt annan. Och vad håller pappa på med?

Det gäller att förstå vilka som är vänner eller fiender, att navigera mellan hot och löften. När är vuxna ärliga? Vem kan man lita på? Det handlar om att vänja sig vid att man förstår alltmer av livet, men kanske inte alltid ser saker på samma sätt som andra gör…

Teater Halland har låtit dramatisera boken Du & Jag av Katarina von Bredow och det är Lina Ekdahl som fick i uppdrag av Teater Halland att skriva manus. Manuset har sedan satts i händerna på regissören Karl Ekdahl, även bror till Lina. Multikonstnären Martin Bergstrom är tillbaka i ännu ett uppdrag på Teater Halland och svarar för kostym och scenografi, assisterad av Ida Gunnarsson och ljusdesigner Joakim Qvarforth. Tillsammans med Martin arbetar kompositören Anna Gustavsson.

Gud i kulissen

2016-02-20
Pil

Manus: Fritt efter Federico Garcia Lorca
Regi: Ika Nord
Kompositör: David Tallroth
På scen: Lasse Carlsson, Örjan Hamrin, Petter Heldt, Sonja Lund, Miriam Oldenburg

Gud är förtvivlad över människornas fåfänga och vill förgöra världen. Han sitter i sin slitna snurrfåtölj uppe i logen och en tapper skara spektakulära arketyper försöker få honom på gott humör. En kvinnlig matador spelar dragspel och narren trumma och trumpet. Djävulen; elegant, orädd och stridslysten, känner sig missförstådd. Ängeln däremot är full av energi. Hon sjunger, dansar och gör allt för att muntra upp Gud och få honom på goda tankar.

Kabaret i juletid

2016-12-01
Pil

På scen: Lasse Carlsson, Petter Heldt, Sonja Lund & Oscar Ohlson
Musiker: Michael Krönlein
Kapellmästare: Harald Svensson

En Julkabaret med två musiker, fyra skådespelare/sångare och två tekniker som gör två härliga akter.
Utan att avslöja hela julklappen så kan vi nämna Oh Helga Natt, Pojken som tomten glömde,Sverige och Grönkålsarian ur Carmen. På scen ser ni Petter Heldt, Sonja Lund, Lasse Carlsson och Oscar Ohlson tillsammans med musiker Michael Krönlein och kapellmästare Harald Svensson.

Julkabarén är ett samarbete med Bygdegårdarna i Halland.

Vikarien

2017-09-01
Pil

Regi: Rebecka Cardoso
Dramatiker: Cilla Hjelm, Peter Lorentzon & Lars Melin.
På scen: Jesper Gester & Anna-Carin Henricsson

Den stora ensamheten

2017-09-01
Pil

Manus: Johan Friberg
Regi: Petter Heldt
Scenografi: Lisa Burenius
På scen: Petter Heldt

Om du vill fråga något, vem ska du fråga? Om frågorna stannar kvar inom dig och du bara kan fråga dig själv – hur blir det då? Är vi alla ensamma? Ensamma bland andra? Själens obotliga ensamhet. Och vad har Evert Taube med detta att göra?

En stark monolog som inte lämnar någon oberörd, skriven av Johan Friberg. Petter Heldt gestaltar karaktären V och regisserar sig själv. Nu satsar vi stort på att nå ut i bygdegårdar och andra mindre scener med angelägna frågor som vi alla både känner igen oss i och tar avstånd ifrån.

Telemakos

2017-09-30
Pil

Manus: Emma Broström
Regi: Petter Heldt
På scen: Emilie Dimitrakopoulou Sahlén & Tove Wiréen.

Telemakos och mamma Penelope bor ensamma i en lägenhet och väntar på att Odysseus ska återvända från kriget, så att familjen kan återförenas. De försöker leva ett vanligt vardagsliv med pannkakor, trasiga lampor och hyreskontrakt som är på väg att gå ut, men världen utanför tränger sig på. När kommer pappa hem? Och varför måste de egentligen vara här?

Telemakos får inte svar på sina frågor, men på kvällen, innan läggdags, förvandlas plötsligt badrummet till en flotte på ett stort hav. Tillsammans träder de in i en fantasivärld av skeppsbrott, sjöodjur, sirener och cykloper. I badkaret utspelar sig ett storslaget äventyr, långt borta från vardagen, fylld av saknad efter en pappa som aldrig kommer hem.

Halland Love Stories

2018-03-02
Pil

Regi: Anna Sjövall
På scen: Filip Adell, Emilie Dimitrakopoulou Sahlen, Petter Heldt, Rebecka Sjöwall, Daniel Träff och Tove Wirén
Scenografi: Karin Dahlström
Koreografi: Camilla Ekelöf

Om den där pirrande känslan som tar över allt. Värmen. Blickarna. Väntan vid telefonen och lusten som svämmar över. Känslan av att vara utvald, älskad och oövervinnerlig. När filmen plötsligt övergår i färg och soundtracket börjar. – Och om den stora förkrossande sorgen när allt tar slut. Bottenlösheten. Och famlandet efter halmstrået.

Teater Halland har fångat upp kärlekshistorier i Sverige idag. Lyssnat och inspirerats till att göra musikalen HALLAND LOVE STORIES. Det blir roligt, kittlande och outsägligt sorgligt. Allt till musik av Per Gessle.

Presskonferensen

2018-02-10
Pil

Av: Harald Pinter
Regi: Anna Sjövall
På Scen: Anna-Carin Henricsson

Presskonferensen är en satir över ett samhälle där kulturen kontrolleras och styrs uppifrån. Den nytillträdda kulturministern har tidigare varit chef för säkerhetspolisen, men ser inte hur de båda uppgifterna skiljer sig åt – allt handlar ju om att kontrollera människors tankar och känslor. Se ministern intervjuas av pressen inför öppen ridå och delta i det efterföljande samtalet.

Presskonferensen spelades den 10 februari kl 12 på 23 platser i Sverige samtidigt.

Sorgens borg

2018-09-21
Pil

Av: Kristian Hallberg
Regi: Anna Sjövall
På scen: Hans Brorsson, Emilie Dimitrakopoulou Sahlén, Jesper Gester, Anna-Carin Henricsson, Anders Tolergård
Manus: Kristian Hallberg

Lawen och Hedda är bästa vänner och kommer alltid finnas där för varandra. Men när Heddas kanin Bonsai dör och Lawens låtsaspappa Lazlo försvinner på samma dag, ställs vänskapen på
svåra prov. Lawen fattar inte vart Lazlo tagit vägen, de skulle ju gå på bio idag och mamma Judith går det inte att få ett vettigt svar ifrån – hennes ögon bara rinner. Hedda vill ha hjälp
med att obducera Bonsai, men Lawen vägrar. Han tänker inte sticka kniven i någon. Hedda konstaterar att Lawen inte alls förstår sig på det här med sorg, men hon vet inte att han bär på en stor hemlighet som han inte har berättat för någon.

De förskräckliga

2018-11-23
Pil

Idé/Manus: Pelle Öhlund & Nina Jemth
Regi: Pelle Öhlund
På Scen: Jesper Gester, Petter Heldt, Anna-Carin Henricsson & Nina Jemth.

Möt världsdramatikens sköna juveler. Våra mest älskade klassiker på 100 minuter. En rolig och helt förskräcklig föreställning.

De förskräckliga är en vindlande ringdans genom klassikernas makthungriga korridorer, fyllda av intriger, lögner och sammansvärjningar. Låt er förföras av intrigmakare, roas av manipulatörer och förfäras av domptörer. Möt världsdramatikens sköna juveler i komiska piruetter och tragiska våldsamheter.

Med rötter i klassisk teater, varieté och cirkuskonst bjuder Pelle Öhlund och Nina Jemth från Varietéteatern Barbès på humor, poesi och scenisk magi. Öhlund och Jemth har vid ett flertal tillfällen blivit prisade för sina föreställningar som turnerat runt i världen. De förskräckliga är deras första uppsättning på Teater Halland och årets stora satsning för bygdegårdar.

Girls like that

2019-07-05
Pil

Av: Evan Placey
Regi: Melanie Mederlind
På scen: Alma Bengtsson, Ida Angels, Maria Lindström, Iskra Kostic, Agnes Perssson,, Rebecka Sjöwall

Evan Placeys febriga och drabbande text om ett gäng skolflickors uppväxt i en engelsk privatskola. Från den första dagens förundrade blickar, genom skolårens vindlande utveckling, till återträffen många år senare. På ett humoristiskt och drabbande vis, skildrar pjäsen flickornas starka vänskap och lojalitet, men också gruppens skoningslösa hierarki och brutala uteslutning mot den som är annorlunda. Girls Like That är en högaktuell pjäs om ungas liv idag, men också en berättelse om kvinnohistorien som förändrat vår värld. Texten varvas med dans och låtar från Beyoncé, Gwen Stefani, Taylor Swift och Pink, m.fl.

Girls Like That regisseras av Melanie Mederlind som med sina spännande föreställningar gjort succé runt om i Sverige.

Bäst på jobbet

2019-02-08
Pil

Regi: Anna Sjövall
På scen: Emilie Dimitrakopoulou Sahlen, Peter Lorentzon

Säg inget till någon

2019-03-01
Pil

Dramatiker: Sofia Fredén
Regi: Johan Paus
På scen: Petter Heldt, Jesper Gester, Anna-Carin Henricsson

Ett spännande familjedrama för årskurs fem och sex om det komplicerade som kan hända när barn tar ansvar för sina föräldrar. Om hemligheter och lögner som råkar uppstå när man gör allt för att ingen ska bli ledsen. I klassrumsföreställningen Säg inget till någon involveras publiken från första stund genom hemligheter och förtroenden som inte får avslöjas. Pjäsens båda barn, 11 och 13 år, trasslar in sig i en härva av lögner när de försöker göra rätt och ta hand om andras känslor. Hur ska man göra om man gillar mammas nya kille, fast pappa är ledsen? Kommer han att krisa ännu mer om han får veta att man träffat honom? Vad kan man säga och vem kan man prata med? Och hur gör man när man själv nästan spricker av alla hemligheter?

Tårtbagaren

2019-09-27
Pil

Av: Elsa Berggren
Regi: Anna Ulén
Musik: Cecilia Nordlund, Lotta Wenglén
På scen: Petter Heldt, Morten Vang Simonsen

Alla rätt i söta bär-lära. Klassetta i kreativ smaksättning. Cup cake candy queen. Mästare i tyllvetenskap.

Staden har fått en ny tårtbagare som radar upp diplomen på hyllan i bageriet och gör sig reda för sina första kunder. Nu ska de få smaka på kokostoppar med saffran, wienerbröd och kaffekringlor, choklad och kolakrämstårta, ganache på hallon och lakrits och klassisk tårta med spetsdekor. Kokos Kanel vet vad gott smakerna kan göra med människorna, att man plötsligt vågar sådant man aldrig vågat förut. Men vem hade kunnat förutse att det skulle urarta så? Plötsligt byggs en mur, utomstående släpps inte in och bagaren tvingas lägga gift i smeten.

Tårtbagaren är en fantasifull och rolig minimusikal om att våga gå sin egen väg och stå upp för det man tror på.

Spelades på förskolor, bygdegårdar och bibliotek, under hösten 2019 med Petter Heldt och Morten Vang Simonsen och under våren 2020 med Iskra Kostic och Maria Lindström.

Tårtbagaren

2020-01-01
Pil

Av: Elsa Berggren
Musik: Lotta Wenglén, medkompositör Cecilia Nordlund
Regi: Anna Ulén
Koreograficoach: Soledad Howe
Scenografi/kostym: Karin Dahlström
Attributör:Elin Adler

Medverkande Iskra Kostic och Maria Lindström

Staden har fått en ny tårtbagare som radar upp diplomen på hyllan i bageriet och gör sig reda för sina första kunder. Nu ska de få smaka på kokostoppar med saffran, wienerbröd och kaffekringlor, choklad och kolakrämstårta, ganache på hallon och lakrits och klassisk tårta med spetsdekor. Kokos Kanel vet vad gott smakerna kan göra med människorna, att man plötsligt vågar sådant man aldrig vågat förut. Men vem hade kunnat förutse att det skulle urarta så? Plötsligt byggs en mur, utomstående släpps inte in och bagaren tvingas lägga gift i smeten.

Tårtbagaren är en fantasifull och rolig minimusikal om att våga gå sin egen väg och stå upp för det man tror på.

Spelades på förskolor, bygdegårdar och bibliotek under våren 2020.

Stolthet och fördom

2020-02-14
Pil

Av: Anna Sjövall fritt efter Jane Austen
Översättning: Gun-Britt Sundström
Regi: Anna Sjövall
Scenografi/kostymdesign: Karin Dahlström
Koreografi: Camilla Ekelöf
Medverkande: Jesper Gester, Petter Heldt, Rasmus Johansson, Acaymo Luis Valdes, Morten Vang

eller The Story of Mr Darcy, Mr Bingley, Mr Wickham, Mr Collins & Mr Bennet.

Tillsammans med fem manliga skådespelare utforskar regissören Anna Sjövall det kvinnliga rummet utifrån Jane Austens klassiska roman. Med stor kärlek till historien om systrarna Bennet och deras friare, ger de sig i kast med uppgiften att förstå hur det är att leva i en värld där hela ens existens står på spel inför mannens blick. Där varje rörelse iakttas och bedöms. Där dygden är allt och utrymmet begränsat. Med luktsaltet i fickan och broderi-bågen som vapen intar de 1800-tals-salongens trånga universum. I en lekfull och drastiskt humoristisk föreställning berättar de Jane Austens mest älskade historia.

Hade premiär våren 2020 men fick ställas in pga av pandemin.

Monarkin i slutet av gatan

2020-09-25
Pil

Regi: Anne Jonsson
Dramatiker: Moa Backman
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Scenografi/Kostymdesign: Karin Dahlström
Medverkande: Iskra Kostic, Anders Tolergård

Monarkin i slutet av gatan är en fantasi om framtiden. Med hjälp av två skådespelare, trettio par hörlurar och en riktig bil får publiken uppleva äventyret livutomhus i det anrika Monarkområdets unika industrimiljö. Med både klimatförändringarna och människans oändliga uppfinningsrikedom i åtanke, vill föreställningen väcka tankar om jorden, vattnet och gemenskapen – om vad som är viktigt och om att i framtiden är allting möjligt.

Monarkin i slutet av gatan var en hörlurspromenadföreställning för årskurs 5-6.

Kalejdo-dans

2020-09-25
Pil

Av: Nathalie Ruiz
Medverkande: Petter Heldt, Nathalie Ruiz och Michael Tang Markusson

Kalejdo-dans – i Coronans tid

En kalejdoskopisk lek mellan rörelse, musik, ord och rörliga bilder.
Den erfarna solisten, unge mannen och äldre skådespelaren möts på avstånd i ett varmt och humoristiskt universum. Ett kalejdoskop där deras världar krockar med varandra, över nations- och generationsgränser. Och dansen blir en kroppslig reflektion i en surrealistisk värld styrd av frånvaron av beröring. Publiken bjuds på ett dansande äventyr med ena foten i den halländska myllan.

I en tid där Coronaviruset blir medregissör vill Nathalie Ruiz titta på begränsningar som tillgångar, förändring som utveckling och bytande av perspektiv
som en inbjudan till ytterligare objektivitet i den egna förståelsen.

Kalejdo-dans hade premiär den 25 september men fick senare under hösten ställas in pga pandemin.

Brevbäraren som försvann

2021-05-26
Pil

Av och med Jesper Gester.

Lördagen den tredje april 1976 är sista gången som Bosse Jansson sågs i livet. Han var på jobbet som vanligt, sorterade brev och delade ut. På måndagsmorgonen dök han aldrig upp. Kollegorna förstod att något måste vara fel, Bosse var aldrig borta från jobbet. När polisen senare klev in i lägenheten hittade man hans nycklar, plånbok, pass och sparbanksböcker, men inget spår av Bosse själv.

Brevbäraren som försvann är en true crime-historia om en lång, rödhårig, 27-årig brevbärare och vänsteraktivist som en dag plötsligt gick upp i rök. Vad hände egentligen med Bosse Jansson? Blev han för farlig för sina uppdragsgivare eller var han trött på livet? Hur kan en människa upphöra att existera? Och hur väl känner vi egentligen varandra?

Brevbäraren som försvann är del av Teater Hallands Mono. En serie monologer bjuder teaterns skådespelare på personliga föreställningar i det lilla formatet. Inspirerade av världens klassiker och Sverige idag utlovar vi spännande historier, fantastiska äventyr och mänskliga dilemman. De korta föreställningarna har ett nära publiktilltal och spelas exklusivt för en liten publik. Ges som lunchteater eller uppsökande på arbetsplatser.

Längd: 45 minuter.

Sjuttio+

2021-02-08
Pil

När pandemin slog till var det extra tufft för befolkningen över sjuttio. Teater Halland beslöt sig för att erbjuda mikroföreställningar i trädgården för 70+. Teater Halland erbjöd en kulturupplevelse utöver det vanliga. I en tid där vi begränsades i rörelse och interaktion med andra, ville vi bjuda på kultur när vi trodde att vi behövde den som mest. Därför specialkomponerade Teater Halland fem unika scenkonstupplevelser som spelades utomhus för seniorer 70+.

På trappan, altanen, odlingslotten eller i trädgården. Så länge det fanns en plats stor nog att hålla distans och om man bodde i Halland, så kunde man boka in en av föreställningarna.

Följande föreställningar fanns att boka i Halland:

Hallands hörna

Ett tv-program tar klivet ut i verkligheten! Hemliga gäster, dagens kock, utrotningshotade djur och livemusik. Välkommen till en show där allt kan hända.
V.6-7 med Hans Brorson och Hampus Anveden
V. 10-12 med Hans Brorson och Jesper Gester.

Je t’aime

Kort och gott beskrivs föreställningen som Två clowner, två baguetter och en dikt.
Med Petter Heldt och Jesper Gester.

Den starkare

August Strindbergs klassiker i ny tappning.
En maktkamp mellan två kvinnor där mycket blir sagt och ändå osagt. Vem är egentligen den starkare?
Med Emilie Dimitrakopoulou Sahlén och Iskra Kostic.

Vad väntar vi på?

Ett oväntat möte bakom rododendronbusken. Två personer, två hemligheter och ett melodikryss.
V. 6- 7 med Veronica Dahlström och Anna-Carin Henricsson
V.10-12 med Anna-Carin Henricsson och Anders Tolergård.

Otrolige Jimmy

En varm och humoristisk föreställning om Jimmy som får vara med om resa ingen annars får genomleva.
Med Peter Lorentzon och Anders Tolergård.

Zoomers

2021-09-24
Pil

Fem unga människor – en värld

Av: Emma Broström
Regi: Peter Elmers
Scenografi/
Kostym: Anna Dolata
Ljuddesign: Ella Blixt
Video: Ingemar Gasleben

Jeff bor i USA, Elektra i Grekland, Samir i Spanien, David i Finland och Frigga i Sverige. På ytan lever de alla väldigt olika liv, men en sak har de gemensamt. De funderar mycket på framtiden, både sina egna och världens problem. Frigga kämpar med att få sin pappa att förstå att han inte kan arbeta för ett företag som i slutet av sin produktionskedja använder sig av barnarbetare. Elektra i sin tur försöker få människor att inse att de pågående skogsbränderna har med klimatförändringen att göra. Jeff tankar upptas mest av hans bror, djupt inne i ett tablettmissbruk är han försvunnen sedan veckor tillbaka. David däremot har gett upp tanken på att umgås med människor i verkliga livet då han känner att de bara sviker hela tiden och ägnar sig istället bara åt dataspel på nätet. Men kanske är Samir den mest utsatta av de alla. Han har lämnat ett liv på gatan i Marocko för en tryggare tillvaro i Spanien, men har just på avslag på sin asylansökan och vet inte vad han ska ta sig till.

Likt en modern viskningslek möts ungdomarna i olika forum på nätet där den ena kopplas ihop med den andra, som kopplas ihop med den tredje och så vidare… I varandra tror de sig hittat någon som kan förstå problemen de går igenom. Men de vet inte också att deras nyfunna vänskap kommer vara helt avgörande när det gäller att försöka stoppa ett stort terrordåd.

Du finns

2021-10-22
Pil

Du finns är en kärlekshistoria mellan två människor, på en plats och i en tid som är allt annat än enkel. Arne Lygres spännande drama skildrar en stormande förälskelse mellan en förälder och en lärare, en förbjuden kärlek som tar slut när livet blir som allra mest smärtsamt, Så en dag möts de på nytt.

Den nyskrivna pjäsen hade Sverigepremiär 22 oktober och spelades hemma hos publiken, i vardagsrummet eller i köket.

Du finns är skriven av en av Norges främsta dramatiker, Arne Lygre, vars pjäser påminner om Becket eller Jon Fosse – avskalat teatrala, emellanåt humoristiska och alltid mitt i livets skärningspunkt. Den rafflande uppsättningen är en del av Teater Hallands hemma hos-satsning och spelas så nära att publiken hamnar mitt i dramat.