Hoppa till innehåll

Länk

Vartannat år tar Riksteatern fram sex nyskrivna pjäser för unga ensembler.
Dessa pjäser spelas sedan av drygt 100 unga ensembler över hela Sverige.
Ensemblerna möts på 15 regionala scenkonstfestivaler.
Varje Länk-omgång avslutas med en stor final i Hallunda, när hundratals unga scenkonstälskare möts på Riksteatern för en tre dagar lång teaterfest.

Till Teater Halland kommer fem ensembler från Halland, Skåne och Västmanland och spelar upp sina nyskrivna pjäser:

Fredag 22 april
Kl 17 Sturegymnasiet, Halmstad: Manhattanprojektet på Stora scen
Kl 20.00 Sturegymnasiet, Halmstad: Neo på Runda scenen

Lördag 23 april
10.30 Erik Ruth gymnasium, Höganäs: Neo på Stora scen
14.00 Spyken gymnasium, Lund: Roomies på Runda scen
16.00 Studio Westmannia, Västerås: Manhattanprojektet på Stora scen

Mer om pjäserna: 

Manhattanprojektet – Kriget pågår. Än är bomben inte släppt, men föräldrarnas skilsmässa kommer allt närmare och hotar att förinta Katjas värld. I Los Alamos arbetar Manhattanprojektets arkitekter frenetisk med att uppfinna en annan bomb, en som kan vinna kriget. Men Albert Einstein är försvunnen, kanske kidnappad av tyska Uranklubben som vill hinna tillverka atombomben innan de allierade. Maxime de Clermont, fransk motståndskvinna och spion, drar med sig Katja som är numera motvilligt inkarnerad som privatdetektiven Herr Petrovic´. De korsar regntunga gator och genomsöker maffia ägde jazzklubbar i New York för att hitta och befria Einstein. Labbrockar och trenchcoats, magnum 44s och hemliga ritningar ger pjäsen en tung film noir känsla när en konflikt i hemmet skickar Katja åttio år tillbaka till en tid då hela världen stod på ruinens brant.

Neo – Ett nytt liv väntar Neo när han släpps ur fängelse. Han har suttit åtta år för brand attentat mot en flyktingförläggning. Nu har Neo nya vänner, Boss till exempel som blev hemlös i samma stund som förläggningen gick upp i rök. Och en ny flickvän, Julia, som skrivit brev till i finkan. Neo vill lämna nazistlivet bakom sig och bli med de goda i samhället. Men Julia vill något annat, nämligen bevisa att hon är lika djärv som sin nazistiska pojkvän genom att spränga kommunhuset! Kommunalråd och anti-nazist Boel Pärson ser Neos frigivning som sin politiskt räddning. Nu har hon åter nazister att bekämpa. I Neos nya liv finns de som tror på hans omvandling, de som inte gör det och några som hoppas att han kan omvandlas tillbaka.

Roomies – En släng-i-dörrar-fars om vänskap. Med inspiration från serier som Vänner och Never Have I Ever har Robin skrivit en komedi om fem-sex unga vuxna som bor tillsammans i ett kollektiv. Gruppen är en spretig skara med olika bakgrund, drömmar och behov. Ingen känner någon sen tidigare utan jakten på billigt boende är det som fört dem samman. Efter mycket möda och konflikter har gruppen äntligen lärt sig leva tillsammans. Men grannar har klagat och de hotas plötsligt av uppsägning. En inspektör ska komma redan imorgon.

Foto Riksteatern, Mike Crawford
Foto: Riksteatern, Hans Lekemark