Hoppa till innehåll

Radioteater – Stolthet och fördom

Måndag 13 juli är det urpremiär för Teater Hallands Stolthet och fördom som radioteater i P4 Halland. Den specialskrivna versionen har spelats in i ett unikt samarbete mellan Sveriges Radio P4 Halland och Teater Halland i coronapandemins spår.

Eftersom turnén av Stolthet och fördom skjuts till 2022, bjuder nu Teater Halland tillsammans med P4 Halland på den klassiska Jane Austen berättelsen som radioföljetong. I fyra veckor får vi följa systrarna Bennetts öde och äventyr med sina friare. I en unik version skriven av Teater Hallands Anna Sjövall.

Pjäsen är nu bearbetad och musiksatt för att passa radio och kommer att sändas som en följetong med ett avsnitt tre dagar i veckan under sommaren.

Enligt Anna Sjövall, som gjort mycket radioteater, har inspelningen varit en rolig utmaning. Att göra om en visuell scenföreställning till radio kräver att man tänker annorlunda och gör om bilder till ljud.

– Jag brukar blunda när jag jobbar med radio. Jag försöker sätta mig in i om jag kan se rummet framför mig. Hur låter det där scenen utspelar sig? Finns det bakgrundsljud? Var befinner sig personerna i rummet och hur kan jag göra så att lyssnaren hänger med i rörelser? Jag vill att publiken i radio får en lika stark upplevelse som om de befunnit sig i samma rum som skådespelarna och förhoppningsvis tilltalar radioföljetongen såväl inbitna Jane Austen-fans som nya.

För P4 Halland gav pandemin en utmaning att kunna bjuda lyssnarna på kultur hemma istället.

– Det känns kul att vi som public service-bolag kan erbjuda lyssnaren det de inte kan få på annat håll nu under coronapandemin, bortsett från vissa sociala medier. Vi når förhoppningsvis nya lyssnare, vi breddar vår repertoar och kulturen får lite mer plats i radio, säger Samira Othman nyhetschef på kanalen.

Du hör radioföljetongen måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11.14 i P4 Halland med start 13 juli och fyra veckor framåt. Även på sverigesradio.se/halland

Malin Arnesson
Malin Arnesson
Malin Arnesson