Hoppa till innehåll

Skavet – Rasism utan rasister

Fotograf Marcella Svensson

Rasism utan rasister? Hur kan det komma sig att vi lever i ett land där nästan ingen anser att den är rasist men många vittnar om att de blir utsatta för rasism? Black Lives Matter har spridit sig från USA och över världen. Här får du en större förståelse för vilken relevans detta har i Sverige. 

Under den våg av vittnesmål som #metoo förde med sig var det många som undrade vilka som utfört alla dessa övergrepp. Det visade sig att alla kände någon som blivit utsatt men få ville erkänna att de kände någon som kunde vara förövare. När det handlar om rasistiska kränkningar är mörkertalet stort och många vittnar om att frågan sopas under mattan när de försöker berätta. Den som själv inte blir utsatt för rasism kan helt enkelt ha svårt att se vad som pågår mitt framför sina egna ögon.

I Skavet lyfter Anna Adeniji fram rasism från flera olika perspektiv – strukturell rasism, symbolisk rasism, ”vardaglig rasism”, mikroaggressioner och minoritetsstress – och sätter den i en svensk kontext, både historiskt och nutid. Hon tittar också närmare på relationen mellan intention och konsekvens, och vad man kan göra för att förebygga och hantera rasistiska kränkningar.

Anna Adeniji disputerade i ämnet genusvetenskap 2008 och har sedan dess arbetat med frågor om genus, mångfald, rasism, hbtq-frågor, inkludering, representation och normkritik.

Dörrarna öppnas kl 18 och samtalet börjar klockan 19.
Skavet har fri entré, boka din biljett nedan.
För att återlämna biljett maila info@teaterhalland.se senast 24 h innan evenemangsstart.

Samtalet är i foajébaren där det finns möjlighet att äta goda smørrebröd, fika och ta något gott att dricka.
Det går bra att förboka smørrebröd på info@teaterhalland.se

 Välkomna!