Hoppa till innehåll

Skavet – Nato, hot eller räddning?

Är ett Natomedlemskap räddningen för Sverige i en farlig tid? Eller ökar det hoten mot freden?

Nato bildades 1949 som USA:s och Västeuropas svar på det begynnande kalla kriget. Rysslands invasion av Ukraina har återuppväckt den tidens stämningar.

Men Nato har förändrats på 70 år, i samspel med den politiska utvecklingen i Europa, i USA och I världen. Dialog och samarbete har varit ett spår vid sidan av försvar och avskräckning. Processen fortsätter, med Kina som en ny aktör på världsarenan. Grunden är fortfarande relationen USA-Europa. Fungerar den, fungerar Nato. Krisar den, krisar alliansen.

Ulla Gudmundson beskriver hur Nato formats, och fortsätter att formas, i ett politiskt-diplomatiskt spel mellan stater med skilda historier, geopolitiskt läge, intressen och visioner.

Ulla Gudmundson diplomat och fri skribent. Ulla har arbetat som biträdande chef för Sveriges Nato-delegation i Bryssel, analyschef i UD och ambassadör vid den heliga stolen och Malta.

Dörrarna öppnas kl 18 och samtalet börjar klockan 19.
Samtalet är i foajébaren där det finns möjlighet att äta goda smørrebröd, fika och ta något gott att dricka. Det går bra att förboka smørrebröd på info@teaterhalland.se

 Välkomna!