På Alla hjärtans dag/Valentindagen år 1900 får flickorna på den exklusiva internatskolan Appleyard College äntligen göra den efterlängtade utflykten till Hanging Rock, en uråldrig och mytomspunnen vulkanklippa mitt ute på den australiska buskstäppen. Bubblande av förväntan, i sina finaste kläder och med ett löfte om att till och med få ta av handskar och snörkängor när de kommit en bit på väg, tar flickorna plats i vagnen. När de närmar sig klippan, kan de konstatera att ingen av dem någonsin tidigare sett ett så både mystisk och imponerande berg. Några timmar senare är picknicklunchen uppäten, men innan det är dags att åka hem vill några av flickorna ta en närmare titt på klippan. De hoppar över en smal bäck och försvinner in i vid klippans fot – för att aldrig mer återvända.
I centrum för Joan Lindsays Picnic at Hanging Rock (1967) står tre flickors och en matematiklärares spårlösa försvinnande i Australiens vildmark. Utflykt till Hanging Rock är en psykologisk spänningsberättelse med gotiska drag handlar om verklighetens och minnets opålitlighet, om förbjudna lekar och hemliga liv, om längtan och väntan på att flicklivet ska ta slut och det riktiga livet börja.
I Australien räknas boken till de moderna klassikerna, en kultbok som blivit både film (1975 i regi av Peter Weir) och TV-serie flera gånger om. På svenska kom boken först 2022, men blev då mycket uppmärksammad. För sin översättning fick Maria Lundgren Författarförbundets pris Årets översättning. 27 februari 2025 blir det Nordenpremiär för Utflykt till Hanging Rock på Teater Halland i dramatisering av Tom Wright.
Presenteras i överenskommelse med Nick Hern Books Ltd och Jane Novak Literary Agency.
”Carolina Frändes fina scentolkning betonar den komplicerade relationen mellan modern västerländsk kultur och en natur som i bästa fall benämns och klassificeras – men sedan obönhörligt trampas ner.”
-SvD
”De skapar vibrerande effektiv berättarteater i rytmiskt kollektivt samspel.”
-SvD
”Irma och polisen gestaltas grundat och stringent av Pierina Rizzo som på ett självklart sätt också möter publiken.
Veronica Dahlström får genom små nyanser Edith och Sara att bli både levande och mångbottnade. Michael Fitzhubert blir i Emma Lindbergs version en suktande överklasspojke som också drabbas av Hanging Rocks krafter och Amanda Lindberg gör Albert till en gänglig arbetarklasspojke med huvudet på skaft.”
– GP
… Den västerländska synen på Australien med ”platser utan namn som behöver få namn” blir dock klockren i mrs Appleyards berusade utspel. (Sven Björklund)
– GP
”Dramat angår oss i allra högsta grad. Tuktandet av det vilda pågår överallt, inom oss och utanför oss. Det är civilisationens pris. Hur hanterar vi det som sker när naturen slår tillbaka?”
– Gefle Dagblad
”Carolina Frändes välbekant minutiösa regi är närvarande och tillitsfull – både gentemot skådespelare och publik.”
”Föreställningen har en kärna av spänning mellan yta och konvention å ena sidan, och liv, obändig kvinnlig urkraft och uppkäftig ungdom å den andra.”
– Kulturbloggen Auditorius
Av: Joan Lindsay
Dramatisering: Tom Wright
Översättning & Regi: Carolina Frände
Scenografi & Ljus: Karl Svensson
Komposition: Erik Enocksson
Dramaturg: Sofia Westerlund
Ensemble: Sven Björklund, Veronica Dahlström, Amanda Lindberg, Emma Lindberg och Pierina Rizzo