Hoppa till innehåll

Åsa Persson

Skådespelare

Åsa Persson gick ut Teaterhögskolan i Malmö 1996 och har sedan dess arbetat på Stadsteatrarna i Stockholm, Göteborg och Malmö, på Dramaten, Riksteatern, Dalateatern, Folkteatern i Göteborg, Galeasen, Strindbergs Intima Teater, Teater Tribunalen och många fler. Under flera år var hon en del av Riks Drama och turnerade i Europa i Lars Noréns uppsättningar. Hon spelade titelrollerna i Måsen, Våra föräldrars sexuella neuroser (i regi av Melanie Mederlind) och Lille Eyolf. Under 2012–2013 arbetade hon på Folkteatern och spelade i Lars Noréns Fragmente som turnerade i Europa-projektet Cities on Stage. Åsa har även ingått i i Jupither Josephssons kärnensemble och var med i kritikerrosade Tigern som hade premiär på Dramaten och blev officiellt inbjuden till Teaterfestivalen i Avignon 2016.

På film och TV har Åsa medverkat i bland annat Mamma, pappa, barn, Lasermannen,  Fru MarianneDen femte kvinnan och Wallander: Blodsband. 2011 mottog hon Konstnärsnämndens arbetsstipendium och 2013 tilldelades hon Teaterförbundets förtjänststipendium.

Senast spelade Åsa i Irakisk Kristus på Galeasen och härnäst blir det Djurfarmen, hennes första uppsättning på Teater Halland.

Kontaktuppgifter