Hoppa till innehåll

Doc Lounge – Children of the mist

I de dimmiga bergen i norra Vietnam står en tonårsflicka från Hmong inför utmaningarna att växa upp. I hennes traditionella kultur gifter sig flickor redan vid 14 års ålder. Men i skolan lär hon sig att det finns alternativ.

Di är en 12-årig tjej från de dimhöljda bergen i norra Vietnam. Hon tillhör Hmong, en etnisk minoritet där flickor gifter sig mycket unga. Detta föregås ofta av en kontroversiell ”brudkidnappning”, där flickan kidnappas av sin blivande man på Lunar New Year Celebration. Förhandlingar mellan familjerna följer.

Detta hände Di:s syster och deras mamma, så det verkar inte konstigt att kvinnorna och flickorna som förberedelser diskuterar sex och äktenskapsliv utan att skämmas. Men Di går också i skolan, där hon lär sig väldigt olika värderingar. Och på sitt eget sätt försöker Di:s mamma varna sin dotter för barnäktenskap.

Regissören Diem Ha Le berättar en historia om konflikten mellan gamla seder och moderna värderingar, på en plats där barn från en traditionell kultur också har tillgång till omvärlden. Hennes första fullängdsdokumentär är en rörande film om utmaningarna för en ung Hmong-tjej, men handlar framför allt om en tonåring med en stark karaktär, och som inte bara är ett offer.

Regissör: Hà Lệ Diễm

Filmen börjar kl 19.00, dörrarna till foajébaren öppnar kl 18.00
Innan filmen spelar Det brinner.

Foajébaren är öppen från kl 18 och du har möjlighet att beställa något gott. Här serveras smørrebrød, vin, öl, alkoholfri dryck och vansinnigt god fika. Möjlighet finns att boka smørrebröd i förhand. Maila då till info@teaterhalland för att lägga din beställning.

Om kvällens livemusik: Göteborgs älskling Matilda Sjöström har tidigare släppt två album tillsammans med Nils Dahl under namnet Steget, innan dess släppte hon ett album med bandet Äkta Kärlek som hon hade tillsammans med vapendragaren och bästa vännen Stina Velocette.

Som soloartist verkar Matilda under namnet Det Brinner och släppte sin första singel, Sanna Sanningen, 2016. Hösten 2017 släpptes fullängdaren ”Så låt mig vara” och hon tog Sverige med storm med singeln ”Jag lovar dig” i augusti 2018. Det Brinner gör gråtdisco med extremt ärliga och starka texter, en dansdriven pop i en ilsken uppgörelse med det som skaver.

I samarbete med Kultur i Halland – Film.