Hoppa till innehåll

Skavet – Yttrandefrihet

– Bokbål eller yttrandefrihet?

Vad är problemet?

De senaste årens koranbränningar har rört om ordentligt i den svenska yttrandefrihetsdebatten… igen. Öppna demokratiska samhällen behöver fri åsiktsbildning med högt i tak. Och de behöver också gränser som skyddar individer, grupper och samhällen från skada. Men vilka yttranden är skadliga och vilka är bara misshagliga? Och hur skall det fria ordets innehåll och former egentligen mätas och värderas? I den här föreläsningen jämförs olika perspektiv på yttrandefrihetens mål och värden. Med utgångspunkt i bokbål, Muhammedkarikatyrer och andra former av kritik/hets diskuteras vilka mjuka och hårda gränser som yttrandefriheten aktualiserar – eller rentav kräver.

Christian Fernández är docent i statsvetenskap vid Malmö universitet. Han forskar om medborgarskap, mångkultur, tolerans, integration och yttrandefrihet. I sin senaste bok, Tänka fritt eller tänka på andra?(Studentlitteratur, 2018), undersöker han det snåriga förhållandet mellan yttrandefrihet och normer om s.k. politisk korrekthet i svensk offentlighet.  

I panelsamtalet sitter Emelié Sterner konstnär och koordinator för Drömmarnas monument. Den 245 kvm stora sociala skulpturen var placerad utanför Göteborgs Konsthall. Drömmarnas Monument var en fristående del i Göteborgs Konsthalls sommarutställning 2023 Jag föreställer mig ett hem. Den 245 kvm stora sociala skulpturen var placerad utanför Göteborgs Konsthall.

Samt Daniel Enstedt, filosofie doktor och docent i religionsvetenskap vid Göterborgs universitet.

Dörrarna till foajébaren öppnar kl 18.00.
Föreläsning med efterföljande panelsamtal kl 19.00.