En monolog om längtan bort
Det är kallt och bakom gardinerna i fönstren kikar grannarna fram. Alberte passar inte in. Hon är hopplöst fel i sin illasittande klänning, frisyr som lämnar allt att önska och tunghäfta som får omgivningen att undra vad som är problemet. Hon gör allt för att undkomma mammas missnöje och granskande blick, men bär hela tiden på en känsla av att inte höra hemma i de trånga rummen. Alberte längtar bort till ett liv i frihet, men konstnärsdrömmarna får absolut inte avslöjas. Hur ska hon någonsin våga bryta sig loss?
I Cora Sandels klassiska berättelse möter vi en ung kvinna som växer upp i en trångsynt borgerlig småstad i Nordnorge, som lika gärna kunnat ligga i Sverige eller någon annanstans.
När första delen i Albertesviten släpptes i Sverige 1927, talades det om ”Cora Sandel-sällskap” där grupper av unga kvinnor identifierade sig med romanens huvudperson. Hundra år senare är boken fortfarande lika populär och nya läsare känner igen sig i Albertes liv och upplevelser.
Emma Broströms nya dramatisering av den klassiska romanen är en träffsäker skildring av en ung kvinnas liv och tar fasta på romanens underfundiga humor, spännande intrig och gripande porträtt av den unga Alberte. På scenen möter vi Anna-Carin Henricsson som tidigare gestaltat rollen i en radioföljetong. För regin står Petter Heldt.
Föreställningen spelas på små scener och kan även spelas som soppteater. Längd: ca 60 min.